Dialog Title
Dialog Message
Sajtómegjelenéseink|Karrier|00 36 46 502 220|00 36 46 500 390
 
TISZACASH Zrt.

Termőföldárak

 

Termőföld Árak

Több mint 20 évnyi működésünk tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy az elmúlt időszakban a termőföldárak kb. 3-4 évente megduplázódtak. A föld ára folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, és az emelkedés a jövőben is folytatódni fog, amit előre jelez az a tény, hogy a magyar termőföld ára a külföldi átlagáraknak csak egyharmada-egyötöde.

Nemcsak az EU országairól, de szinte az egész világ földpiacáról elmondható, hogy eladó termőföld egyre kevésbé van. A kereslet nő, de a kínálat csak jóval kisebb mértékben. Hazánkban is bekövetkezik lassan ez az állapot, hiszen a kereslet egyre dinamikusabban növekszik, mind feljebb hajtva az árakat.

Nyugat-Európában a termőföld hektáronkénti átlagára 2-5 millió forint, az ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező parcellák hektáronkénti ára nálunk viszont csak 1,5 – 2,5 millió forint körül mozog. Bár az uniós csatlakozással a hazai földárak folyamatos növekedést mutatnak, még mindig a nyugat-európai átlag alatt vannak.

Ha a fejlettebb európai országok földterületeinek árát vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy az árak nagyon szórnak, a 2-3 MFt/Ha ártól kezdve elérhetik akár a 14 MFt / Ha értéket is. Az árakból nehéz következtetést levonni a reális magyar árakra, hiszen ezekben megjelenik az adott ország népességének és termőföld területének aránya, a földek minősége, illetve az adott ország piaci viszonyai, a jogszabályi környezet, valamint a mezőgazdasági szektor erőssége is. Hollandiában például nyilván a termőföld területek csekély nagysága, illetve az erős mezőgazdasági szektor által generált igények tartják magasan az árakat. Ha megpróbáljuk a piaci viszonyokat, a termőföld területeket és azok minőségét „közös nevezőre hozni”, akkor a magyar termőföldek kiegyenlített piaci ára 2-4 millió forint közé tehető. 


Termőföldárak alakulása


Grafikon

A TISZACASH  Zrt. közreműködésével magvalósult tranzakciók alapján
* 2014. május 01-jétől új földtörvény! 


 
Vissza az oldal tetejére
TISZACASH Zrt. Minden jog fenntartva.
Powered by PSIntra Framework © 2012 PRIME Computer