Dialog Title
Dialog Message
Sajtómegjelenéseink|Karrier|00 36 46 502 220|00 36 46 500 390
 
Befektetés

Termőföld mint befektetés

 

Termőföld mint befektetés

A termőföld vásárlás, mint ingatlanbefektetés egyre kedveltebb invesztíciós forma. Hogy miért? Ez az alábbi tények alapján egyértelműen kiderül. Fontos azonban leszögezni, hogy a termőföld befektetés nem azonos a termőföld vásárlással. A termőföld befektetés sokkal összetettebb, nagyobb körültekintést és szakértelmet igényel. Ahhoz, hogy befektetése biztosítsa a várt hozamot, és ne igényeljen személyes közreműködést, ügyintézést a befektető részéről, szakértő igénybevétele szükséges. Szakértővel olyan egyszerűen fektethet termőföldbe, mintha csak egy banki lekötést végezne.

A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb befektetői szempontok vizsgálatával lássuk, hogy miért is olyan kedvelt ez a befektetési forma:


Várható hozam

A termőföld befektetés hozama közép és hosszú távon évesítve 20-30% körül mozog, ami az alábbi tényezőkből tevődik össze:

  • A termőföld dinamikus áremelkedése cégünk működése óta (1998) töretlen. A termőföld átlagosan 3-4 évente duplázta meg értékét, ennek ellenére a magyar földárak még mindig az uniós átlagárak alatt vannak (harmada, ötöde annak).
  • Földtörvény változás előtti szerzés esetén bérbe is adhatja termőterületét, így a bérleti díj folyamatos bevételt biztosít, amely adómentes (legalább 5 éves időtartamú bérleti szerződés esetén). Amennyiben a földtörvény változás után szerezte a földet, úgy mindenképp saját használatba kell azt vennie. Ebben az esetben a gazdálkodás eredménye képezi az Ön számára a plusz hozamot.


Hozamrealizálás ideje

A termőföld jövedelemtermelő képessége két forrásból áll össze, ebből adódóan a hozam realizálása sem csak egy fix időpontra tehető:

  • a termőföld haszonbérbe adásából származó bérleti díj évi rendszerességgel kerül megfizetésre, ezáltal folyamatos éves jövedelmet biztosít, akárcsak a gazdálkodás eredménye, amely a megtermelt termény értékesítésekor jelentkezik;
  • a terület értékesítésekor jelentkezik az időközbeni áremelkedés haszna, a vételár és az eladási ár különbözeteként.
Termőföld mint befektetés

Kockázat

Tulajdonosi szempontból

  • A termőföld a befektető nevére kerül, így nem veszélyezteti bank vagy befektetési vállalkozás csődje.

A befektetés tárgyát illetően

  • A megszerzett tulajdon nem sérülékeny, nem ellopható, nem amortizálódik, sőt, önmagától megújul.

Várható hozam tekintetében

  • A gazdaság általános hullámzásaitól csak kis mértékben függ, amit jól mutat az a tény is, hogy a termőföld ára a 2008-2009-es világgazdasági válság idején is folyamatosan emelkedő értéket mutatott.

Összességében tehát a termőföld minden szempontból kiemelkedően alacsony kockázatú befektetés.

 

Likviditás/likvidálhatóság*

  • A termőföld befektetés likviditása az ingatlanpiacon szokásoshoz hasonló (jellemzően 3-4 hónap), illetve jelenleg attól jobb, hiszen a termőföldre folyamatos kereslet van.
  • A klasszikus ingatlanokkal ellentétben részben is likvidálható. (Tehát szükség esetén egy 50 hektáros birtokból 20 hektár is eladható, míg egy lakásból csak a fürdőszoba nyilván nem.)

    *mennyire lehet szükség esetén könnyen, gyorsan pénzre váltani a befektetés tárgyát

 
Vissza az oldal tetejére
TISZACASH Zrt. Minden jog fenntartva.
Powered by PSIntra Framework © 2012 PRIME Computer