Skip to main content
Termőföld Termőföld vásárlás – hasznos információk

Mi határozza meg a föld árát?

Egy hektár föld árát általánosságban nem lehet megmondani, hiszen számos tényező befolyásolja egy-egy földterület értékét. Beszélhetünk országos és regionális átlagárakról, azonban egy konkrét termőföld területet mindig egyedileg kell értékelni, minimálisan figyelembe véve a következő szempontokat:

  • a termőföld területi elhelyezkedése (országrész; belterület, utak közelsége stb.);
  • művelési ága, mezőgazdasági értéke (szántó, gyep; AK érték stb.);
  • a terület mérete, és tulajdoni viszonyai (kizárólagos, vagy osztatlan közös; méret: 1 ha, 10 ha, 100 ha kategória);
  • támogathatósága, bérleti/hasznosítási viszonyai (bérlet időtartama, feltételrendszere, díja stb.);
  • a terület természetbeni állapota (művelési ágának megfelelő, jó agrárállapot, vagy esetlegesen elhanyagolt, becserjésedett stb.).

Fontos a föld aranykorona értéke?

Az aranykorona érték lényegében „történelmi” mértékegység, több mint száz éve használt földminősítési értékszám. Kialakulásakor a föld jövedelmezőségét mutatta, amelyet ma már más tényezők, más arányban határoznak meg. Több (jelenleg is folyamatban lévő) próbálkozás van a termőföld mezőgazdasági minőségének másféle jellemzésére, de egyelőre nincs ettől jobb elfogadott módszer, illetve a földhivatali nyilvántartások is ezt tartalmazzák.

Amennyiben nem saját gazdálkodás céljára vásárol termőföldet, jó néhány paraméter megelőzi az aranykorona érték fontosságát. Ilyen például a terület nagysága, ára, természetbeni állapota, művelhetősége, vagy a támogathatósága. Tehát ha a kiválasztott földterület minden egyéb szempontnak megfelel, jó az ár/érték aránya, csupán az alacsonyabb aranykorona érték ne tartsa vissza a vásárlástól.

Mekkora területet érdemes venni?

10-15 hektár az az ésszerű, minimális birtokméret, amelytől érdemes termőföldet vásárolni. Hogy miért? Egy ekkora birtok már önmagában megállja a helyét, gazdaságosan művelhető, így haszonbérbe lehet adni. Jellemzően minél nagyobb egy birtok, annál jobb feltételekkel köthető rá haszonbérleti szerződés. Emellett egy ekkora terület értékesítéskor sem ütközhet akadályokba, akár gazdálkodóként, akár nem szakmai vevőként vásárolja az új tulajdonosa.

Osztatlan közös, vagy kizárólagos tulajdonú földet vegyek?

Egy kizárólagos tulajdonban álló ingatlan jellemzően mindig értékesebb. A pénzintézetek is sokkal szívesebben hiteleznek kizárólagos tulajdonban álló ingatlanokat. A gazdálkodás jövedelmezőségét tekintve azonban sokkal fontosabb az, hogy mekkora a terület, mint az, hogy milyenek a tulajdonviszonyai. Azaz egy 2 hektáros kizárólagos tulajdonban lévő föld fajlagosan kevesebbet ér, mint egy 50 hektáros osztatlan közös tulajdonú ingatlan felének a birtoklása. Ráadásul az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok esetén lehetőség van arra, hogy a későbbiekben – a tulajdonostársakkal történő megállapodás esetén – további tulajdonrészt vásároljon, így növelve birtokát, majd pedig megosztassa, azaz 1/1-es saját tulajdonná tegye azt.

Mekkora figyelmet kell fordítanom a termőföldemre?

A termőföld tulajdon kezelése rendszeres figyelmet igényel. Ha Ön nem gazdálkodik, hanem haszonbérbe adja területét, akkor is nyomon kell követnie a megfelelő hasznosítását, természetbeni állapotát. Amennyiben Ön ezt a TISZACASH ügyfeleként teszi, úgy ez nem igényel rendszeres figyelmet Öntől, hiszen mi teljes körűen menedzseljük azt, Önt pedig rendszeresen értesítjük a lényegi információkról.

Milyen mértékű haszonbérleti díjra számíthatok?

A haszonbérleti díj összege sok tényezőtől függ, így például a terület méretétől, termőképességétől, a helyben kialakult áraktól, támogathatóságtól, művelési ágtól. Általánosságban elmondható, hogy egy adott terület haszonbérleti díja átlagban 60.000-80.000 Ft körül mozog hektáronként, de minden földterület egyedileg vizsgálandó.

Mennyi idő alatt értékesíthetem a földemet?

A termőföld likviditása az ingatlanpiacon megszokott mértékű (sőt, jelenleg attól jobb). Az elvárt ártól, és a földterület paramétereitől függően átlagosan 3-6 hónap alatt értékesíthető egy terület. Tapasztalataink azt mutatják, hogy folyamatos kereslet van a termőföldekre. Ezzel szemben a kínálat egyre szűkül. Tehát, ha Ön a földje eladása mellett dönt, ne aggódjon, biztosan lesz vevő a földjére…

Felkeltettük érdeklődését?

Forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.